zondag 14 april 2013

De DJ

De wereld kent anno 2013 – fijn om dat een keer te gebruiken – weinig geheimen. Zo weten we allemaal met wie Sylvie Van der Vaart/Meis/Ibrahimovic het bed heeft gedeeld of daar op dit moment mee bezig is en kunnen we niet meer een broodje hamburger eten zonder dat we paardenvlees erin vermoeden: in het broodje. Toch kent de wereld nog (minstens) één mysterie en dat is de DJ. We weten wat DJ zijn globaal inhoudt, waar de letters in het woord DJ voor staan, zelfs waaraan we een DJ herkennen, maar wat een DJ precies doet is voor ons niet-DJ’s volstrekt onbegrijpelijk.

De vraag is dus: wat doet een DJ? Dat wil zeggen: wat doet een DJ precies als hij discs aan het jocken is? Maar ook: wat doet een DJ op feesten waar hij zonder draaitafel en met een kaartje nooit van zijn levensdagen naartoe was gegaan? Een DJ is immers geen begenadigd versierkoning of danser; een DJ is doorgaans een verlegen jongen met een kuif en een voorliefde voor techniek en stripboeken. Een doorsnee DJ wordt in elke discotheek onthaald als een filmster maar heeft diep van binnen spijt dat hij die avond niet met vrouw en kind thuis naar Disneyfilms kijkt. Hij weet zich geen raad met alle aandacht, zo verwoordde doorsnee DJ Andrew Rayel het tegenover aandachtsabonnees Tess en Veronica van Veronica. ‘Oh, you’re so cute’, was daarop hun veelbetekenende antwoord.

Andrew Rayel ging toen snel naar zijn draaitafel, de steun en toeverlaat van een DJ (in nood). Daarachter kan hij zich gelegitimeerd verschuilen, ook wanneer de vele felgele discolampen als een gewaarschuwde kudde zijn kant op schijnen. Kijk, daar staat de DJ!

De draaitafel heeft wel honderd verschillende knoppen en schuiven, zodat de DJ uren achter elkaar met zijn hoofd omlaag zijn gang kan gaan. Dat de muziek door het draaien aan de knoppen niet verandert, weet alleen de DJ. Om de mensen het gevoel te geven dat hij er zin in heeft, kijkt de DJ op vaste momenten – meestal om de paar minuten – tien seconden schuchter de zaal in. In die tien seconden doet hij zijn armen op zijn Titanics uit elkaar en maakt er enkele duwende bewegingen mee. De DJ danst. Daarna buigt hij weer over de draaitafel en geeft hij opgeluchte slingers aan een plaat die niet gespeeld wordt.

Zolang de DJ’s weigeren hun geheim prijs te geven, zullen we het moeten doen met deze uitleg. DJ’s doen dus, zonder tegenbericht, niets. Ze worden gebruikt om een illusie in stand te houden. Ze zouden met rust gelaten moeten worden, zoals ook playlists met rust gelaten worden.